czwartek, 31 października 2013

Sałatka pycha - jest pycha!

Nie będzie dziś przepisu jak zrobić krem z dyni czy inne dyniowe stwory, Halloween w naszym domu bojkotujemu i mówimy jemu stanowcze nie!

Wspomniałam natomiast w ostatnim poście, że w kolejny czwartek wrzucę przepis na sałatkę mojego Taty, która zrobiła furorę na roczku Mikołaja. Sałatka jest bardzo prosta, wyglądu to ona nie ma, ale jest naprawdę PYCHA, głównie dzięki ziołom prowansalskim i czosnkowi.


S K Ł A D N I K I:
30 g żółtego sera w kawałku-> w mojej sałatce jest ser morski
puszka kukurydzy
puszka ananasów w plastrach
3-4 łyżeczki ziół prowansalskich
3-4 łżeczki majonezu
3 łyżeczki jogurtu greckiego
2-3 małe ząbki czosnku
sól
pieprz

Żółty ser kroimy na małe kosteczki, odsączamy kukurydzę i ananasa, którego też kroimy w kostkę. Przeciskamy przez praskę nasz czosnek. Całość składników mieszamy ze sobą, solimy, dodajemy pieprzu posypujemy ziołami prowansalskimi. Do składników dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy ze sobą. Odstawiamy na krótki czas do lodówki - na dłuższy się zwyczajnie nie da;-)

S M A C Z N E G O  I  M I Ł E G O  D Ł U G I E G O  W E E K E N D U!





10 komentarzy:

  1. Mniam napewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) Lubimy ananasa z mężem, więc się dogadamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobną z kurczakiem gotowanym zamiast sera! Jedna z naszych ulubionych więc ta też z pewnoscią nam zasmakuje :) Ps. Foty pełna profeska ciotka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no i super bo do kiełbachy jak znalazł dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. No i znowu gruczoły zaczęły pracę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobną i jest to jedna z moich ulubionych. Super, że mi o niej przypomniałaś!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodaje jeszcze mięcho i też jest git ! Waszą też na stowke spróbuję, fenks ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka prosta sałatka, ja uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy, bo właśnie takie najprostsze potrawy są najlepsze!
    Buziaki
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię ta sałatkę :) tylko trochę białej części pora dodaję :)

    OdpowiedzUsuń