czwartek, 1 sierpnia 2013

Obiady czwartkowe - sałatka z kurczakiem z ekstra sosem i posypką z pestek dyni


 
Sałatkę tą robimy w domu bardzo często, po pierwsze, że jest szybka w wykonaniu, co sobie jak wiadomo w ostatnich czasach bardzo chwalę a po drugie po prostu zwyczajnie uwielbiamy ją. Mąż zawsze wzdycha, że sos jest genialny i nawet nie wie jaki prosty:D


SKŁADNIKI:
(duża porcja dla 2 osób) 
                      
średnia pierś z kurczaka
mix sałat (używamy tego mixu - KLIK-> skład według upodobań, ja używam tego, bo lubię roszponkę;-) 
pomidorki koktajlowe
pestki dyni
majonez (2-4 łyżek)

SOS:
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu, używam akacjowego, bo ma neutralny smak, raz zrobiłam z gryczanym i lekko zepsuł smak sałatki
2 łyżki octu ryżowego (używam tego - KLIK)


 
Pierś myjemy, następnie nacinamy trzy lub cztery razy, solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki, miodu i 2 łyżki octu ryżowego, obtaczamy sosem pierś i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Pierś musi się upiec w środku, więc śmiało możemy w trakcie pieczenia przekroić ją na pół w celu sprawdzenia stanu upieczenia gdyż w konsekwencji i tak będzie pocięta;-)

Kiedy pierś pięknie zapieka nam się w piekarniku do dużej miski wsypujemy mix sałat, pomidory koktajlowe - przekrojone na dwie części i delikatnie ze sobą mieszamy.

Wyjmujemy z piekarnika naszą pierś kroimy na małe plasterki, kawałki, kto jak sobie życzy i wrzucamy do naszego mixu. Na patelni delikatnie prażymy nasze pestki dyni. Do sałaty wraz z pomidorami i kurczakiem dodajemy 2-4 łyżek majonezu, wedle uznania i potrzeby przyjętych kalorii, całość mieszamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni. Sałatka świetnie smakuje z ciepłą bagietką, ja chwilę przed wyjęciem piersi wkładam na kilka minut bagietki żeby były świeże i chrupiące.

SMACZNEGO!





26 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis!
    Pozdrawiam Marysia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny sos, dodaje do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym wcięła teraz taką sałatkę !! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!
    Trzeba bedzie wyprobowac!
    Pozdawiam
    Alicja&Diego

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie i zdrowo. Ale tak apetycznych zdjęć to już dawno nie widziałam. Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robie w weekend rodzince jak nic!!! wyglada przepysznie!!!! Zdjecia jakie fajowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny przepis! dzięki! u nas sałatkowa Rodzinka więc wypróbujemy na stówkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaraz lecę na zakupy do Biedry:D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale smakowicie wygląda :) podoba mi się inicjatywa obiadów czwartkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż szkoda zjeść tak pięknie przyrządziłaś :)
    Lubię połączenie pestek z dyni i sosu czosnkowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D ja to czosnek bym dodawała do wszystkiego, też lubię;-)

      Usuń
    2. nooooo, Hanki chyba tak mają ;)

      Usuń
  11. Koniecznie musze ja w weekend zrobic!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem czy będzie smakowała;-)

      Usuń