czwartek, 12 września 2013

Super szybki krem z pomidorów i papryki


W związku z tym, że niestety  -> trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - za oknem już chłodniej  i powietrze jesienne -> jakoś lubię je w tym roku, podrzucam propozycję na krem z pomidorów i papryki, który rozgrzewa jak nie wiem;-)
Znów szybko będzie i smacznie;-)


SKŁADNIKI
(porcja dla 4- 6 osób)

1 litr passaty lub po polskiemu po prostu przecieru z samych pomidorów bez ulepszaczy i innych dodatków
3 pomidory*
2 lub 3 papryki*
3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżeczki lubczyku* (wiadoma sprawa, że lubczyk dobry na wszystko:D) 
150 ml śmietany 30%
jogurt grecki
pestki dyni
sól
pieprz
oliwa z oliwek
w moim przypadku Syn do pomocy

 
* najlepiej malinowych
* może być też swieży
* podłużne 3 sztuki


Przecier pomidorowy wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Kroimy w kostkę naszą paprykę, wyparzamy pomidory, obieramy ze skóry i też kroimy tak, jak paprykę. Podsmażamy około 15 - 20 minut do momentu zmiękczenia papryki i pomidorów. Dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość wlewamy do naszego przecieru i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, gotujemy. Na końcu wlewamy naszą śmietanę.
Na patelni prażymy pestki dyni. Wlewamy zupę na talerze dodajemy łyżkę jogurtu greckiego, posypujemy pestkami dyni.


S M A C Z N E G O!












28 komentarzy:

  1. Kremu z papryki jeszcze nie jadłam! Spróbujemy na bank bo wygląda przepysznie! :) A Miko pomocnik na medal! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to koniecznie musisz spróbować, bo smakuje wybornie a Miko domyślasz się jak pomagał:))

      Usuń
  2. kocham kremy:) sa wspaniałe, a z pomidorów to ubustwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hanka nieba spadasz z tą zupa..zaraz lece po skłądniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej jakie pyszności, muszę koniecznie ten przepis wypróbować !!! Kiedyś, dawno, dawno temu jadłam coś podobnego u koleżanki z liceum :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znowu papryki takiej nie kupię ale zrobię z normalną.
    Mniam,wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze robię z tą normalna sklepową, zle teraz trafiłam na taką i z takiej upichciłam:)

      Usuń
  6. mmmmmmm uwielbiam takie jedzenie :D kocham pomidory pod każdą postacią :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Yummy! musimy spróbować! A Miko Szef kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszota i jak pięknie to opisałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i on, ten koment wspomniany:) dzięki:))

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. A Ty zawsze niebanalne komenty:)

      Usuń
    2. Powaga! :) Ale dałam też drugi komentarz, może blogger potraktował go jako spam? Był banalny :P

      Usuń
  10. Pychota, a teraz na te chłodne dni jak znalazł :)
    Super fotka z Mikołajem!!!
    Buźka
    Maryś

    OdpowiedzUsuń