Sałatkę tą robimy w domu bardzo często, po pierwsze, że jest szybka w wykonaniu, co sobie jak wiadomo w ostatnich czasach bardzo chwalę a po drugie po prostu zwyczajnie uwielbiamy ją. Mąż zawsze wzdycha, że sos jest genialny i nawet nie wie jaki prosty:D
SKŁADNIKI:
(duża porcja dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
(duża porcja dla 2 osób)
średnia pierś z kurczaka
mix sałat (używamy tego mixu - KLIK) -> skład według upodobań, ja używam tego, bo lubię roszponkę;-)
pomidorki koktajlowe
pestki dyni
majonez (2-4 łyżek)
SOS:
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu, używam akacjowego, bo ma neutralny smak, raz zrobiłam z gryczanym i lekko zepsuł smak sałatki
2 łyżki octu ryżowego (używam tego - KLIK)
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu, używam akacjowego, bo ma neutralny smak, raz zrobiłam z gryczanym i lekko zepsuł smak sałatki
2 łyżki octu ryżowego (używam tego - KLIK)
Pierś myjemy, następnie nacinamy trzy lub cztery razy, solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki musztardy, 2 łyżki, miodu i 2 łyżki octu ryżowego, obtaczamy sosem pierś i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Pierś musi się upiec w środku, więc śmiało możemy w trakcie pieczenia przekroić ją na pół w celu sprawdzenia stanu upieczenia gdyż w konsekwencji i tak będzie pocięta;-)
Kiedy pierś pięknie zapieka nam się w piekarniku do dużej miski wsypujemy mix sałat, pomidory koktajlowe - przekrojone na dwie części i delikatnie ze sobą mieszamy.
Wyjmujemy z piekarnika naszą pierś kroimy na małe plasterki, kawałki, kto jak sobie życzy i wrzucamy do naszego mixu. Na patelni delikatnie prażymy nasze pestki dyni. Do sałaty wraz z pomidorami i kurczakiem dodajemy 2-4 łyżek majonezu, wedle uznania i potrzeby przyjętych kalorii, całość mieszamy, delikatnie solimy i pieprzymy. Wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni. Sałatka świetnie smakuje z ciepłą bagietką, ja chwilę przed wyjęciem piersi wkładam na kilka minut bagietki żeby były świeże i chrupiące.
SMACZNEGO!
Na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marysia :)
Koniecznie Marysiu!!
Usuńfajny sos, dodaje do ulubionych:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam takie obiady:)
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuńale bym wcięła teraz taką sałatkę !! :D
OdpowiedzUsuńNo to do dzieła:)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńTrzeba bedzie wyprobowac!
Pozdawiam
Alicja&Diego
Koniecznie Kochana!!
UsuńSmacznie i zdrowo. Ale tak apetycznych zdjęć to już dawno nie widziałam. Mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo Kochana!!
UsuńRobie w weekend rodzince jak nic!!! wyglada przepysznie!!!! Zdjecia jakie fajowe!:)
OdpowiedzUsuńZrób podwójna porcje!! :)
Usuńcudowny przepis! dzięki! u nas sałatkowa Rodzinka więc wypróbujemy na stówkę!
OdpowiedzUsuńMy też salatkowi!!
UsuńZaraz lecę na zakupy do Biedry:D
OdpowiedzUsuńPrawidłowo:D
Usuńale smakowicie wygląda :) podoba mi się inicjatywa obiadów czwartkowych :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje;-)
UsuńAż szkoda zjeść tak pięknie przyrządziłaś :)
OdpowiedzUsuńLubię połączenie pestek z dyni i sosu czosnkowego :)
:D ja to czosnek bym dodawała do wszystkiego, też lubię;-)
Usuńnooooo, Hanki chyba tak mają ;)
Usuń:D na to wygląda;-)
UsuńKoniecznie musze ja w weekend zrobic!!
OdpowiedzUsuńciekawa jestem czy będzie smakowała;-)
Usuń